Veilig ouder worden in de badkamer, waar moet u aan denken?

Veilig ouder worden in de badkamer, waar moet u aan denken?

Ontdek onze oplossingen

Beterbad heeft voor elke situatie een passende oplossing. Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn? U vindt het in onze brochure.

  • Ruim 40 jaar ervaring
  • Eigen productiefabriek in Nederland
  • Goedkoopste in de markt

Naarmate we ouder worden, is een veilige badkamer van groot belang. Niet alle aspecten van een standaard badkamer zijn even veilig voor oudere mensen. Zo moeten er voldoende steunpunten in de badkamer zijn, zodat u deze kunt gebruiken bij bepaalde beperkingen of handicaps. Daarom geven wij u in deze blog graag een aantal handvatten.

Veiligheid staat voorop

Antislipvloeren voor stabiliteit

Een van de belangrijkste elementen van een veilige badkamer voor ouderen is een antislipvloer. Door te kiezen voor vloeren met antislipmateriaal, zoals tegels met een geribbeld oppervlak of vloeren met een speciale antislip coating, kunnen ongelukken als gevolg van uitglijden en vallen vaak worden voorkomen. Deze vloeren bieden stabiliteit en grip, zelfs als ze nat zijn.

Ruimte voor bewegingsvrijheid

Zorg voor voldoende ruimte in de badkamer. Zo kunt u zich vrij en veilig bewegen in uw badkamer. Het is belangrijk om obstakels te vermijden en voldoende bewegingsruimte rondom sanitaire voorzieningen, zoals het bad, de douche en het toilet, te garanderen. Zo kunt u zich gemakkelijk verplaatsen zonder het risico te lopen om ergens tegenaan te stoten of te vallen.

Toegankelijkheid voor gemak

Een inloopdouche voor gebruiksgemak

Een inloopdouche is een uitstekende keuze voor ouderen, omdat het zorgt voor een gemakkelijke toegang zonder het risico van hoge opstapjes. Door te kiezen voor een drempelloze douche met een stevige handgreep voor extra ondersteuning, wordt het douchen een comfortabele en veilige ervaring. Vergeet niet om antislipmatten in de douche te plaatsen om uitglijden te voorkomen.

Ergonomische sanitaire voorzieningen

Het is belangrijk om te investeren in ergonomische sanitaire voorzieningen die speciaal zijn ontworpen voor ouderen. Kies voor een verhoogd toilet met armsteunen om het opstaan en gaan zitten te vergemakkelijken. Dit zorgt voor extra comfort in de badkamer. Daarnaast kunnen handgrepen bij het toilet en de wastafel extra ondersteuning bieden. Het doel is om de badkamer comfortabel en gemakkelijk toegankelijk te maken.

Verhoogd comfort en gemak

Goede verlichting voor optimale zichtbaarheid

Goede verlichting is essentieel voor een veilige badkameromgeving. Zorg ervoor dat de badkamer goed verlicht is, zowel overdag als 's nachts. Installeer heldere plafondlampen en wandlampen rondom de spiegel en andere belangrijke plekken. Daarnaast kunnen sensorgestuurde nachtlampjes worden geplaatst, zodat u 's nachts gemakkelijk de weg kan vinden zonder het risico te lopen om te struikelen.

Temperatuurregeling voor comfort

Het handhaven van de juiste temperatuur in de badkamer is van cruciaal belang voor comfort en veiligheid in de badkamer. Door thermostaatkranen te installeren in zowel de douche als bij de wastafel, kunt u ervoor zorgen dat het water altijd op een veilige en aangename temperatuur is. Dit voorkomt het risico op verbranding door te heet water. Zo kunt u met een gerust hart genieten van een ontspannende en zorgeloze douche-ervaring.

Opbergruimte voor een georganiseerde badkamer

Zorg voor voldoende opbergruimte in de badkamer om een georganiseerde en opgeruimde ruimte te creëren. Installeer wandkasten, lades en planken om toiletartikelen, handdoeken en andere benodigdheden netjes op te bergen. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimde uitstraling, maar zorgt ook voor een verminderd risico op struikelen over losliggende voorwerpen.

Het creëren van een veilige badkamer voor ouderen is van groot belang om comfort en zorgeloosheid te waarborgen. Door te focussen op aspecten zoals veiligheid, toegankelijkheid, comfort, design en functionaliteit, kunt u een badkameromgeving creëren die perfect aansluit bij uw behoeften op latere leeftijd.

Uw badkamer ook veiliger maken? Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze specialisten!

Ontdek wat we voor u kunnen betekenen en neem gerust contact met ons op.

  • Ruim 40 jaar expert in badkamer renovatie
  • Eigen productiefabriek in Nederland
  • Goedkoopste in de markt
5 ideeën voor een eenvoudige badkamerrenovatie

Inspiratie

5 ideeën voor een eenvoudige badkamerrenovatie

Een duurzame badkamer: tips voor een milieuvriendelijke badkamer

Inspiratie

Een duurzame badkamer: tips voor een milieuvriendelijke badkamer